Dieta i zioła dla cery trądzikowej
Wiele osób zmagających się z trądzikiem nie zdaje sobie sprawy, jak wielki wpływ na stan naszej skóry ma to co jemy. Zewnętrzne stosowanie odpowiednich kosmetyków i zabiegów pielęgnacyjnych jest ważne, jednak równie istotne jest działanie na przyczyny problemu od wewnątrz. W przypadku ciężkich postaci trądziku będą to leki przepisane przez dermatologa, w lżejszych przypadkach dobre efekty może przynieść sama zmiana diety.
Co jeść?
Podstawą diety dla zdrowej skóry, nie tylko trądzikowej, powinny być produkty jak najmniej przetworzone: świeże owoce i warzywa - zwłaszcza liściaste, orzechy, a dla osób jedzących produkty zwierzęce również jajka i ryby;
Składniki, które mają szczególne znaczenie przy trądziku to:
- Beta karoten - prowitamina witaminy A, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu skóry. Jego źródłem są pomarańczowe i żółte warzywa i owoce, takie jak: marchew, morele, melony, brzoskwinie, ale też warzywa liściaste: szpinak, jarmuż czy natka pietruszki.
- Cynk - minerał niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu hormonalnego, pomaga też w absorbowaniu przez organizm witaminy A. Głównym źródłem cynku w naszej diecie są produkty zbożowe, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Osoby jedzące produkty zwierzęce znajdą go w rybach, które są też źródłem witaminy A.
- Selen - jest silnym przeciwutleniaczem i razem z witaminą E pełni ochronną rolę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Największe jego ilości znajdziemy w orzechach, szczególnie brazylijskich, ryżu, pszenicy, a także grzybach i jajach kurzych.
- Woda - równie ważne, co dostarczenie organizmowi odpowiednich składników pokarmowych, jest jego odpowiednie nawodnienie! Dobrze nawodniona skóra szybciej się regeneruje i jest bardziej odporna na szkodliwe czynniki zewnętrzne.
Czego nie jeść?
Dermatolodzy coraz częściej zwracają uwagę na powiązanie zaostrzenia trądziku ze spożywaniem pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym, a także produktów nabiałowych.
Oto przykłady produktów, których należy unikać przy problemach z trądzikiem:
- białe pieczywo,
- słodkie bułki, ciastka
- chipsy,
- czekolada mleczna,
- nabiał (mleko i sery),
- lody,
- cola i inne słodkie napoje,
- pizza,
- produkty instant, tzw. "zupki chińskie";
Zioła jako uzupełnienie diety i pielęgnacji
- Fiołek Trójbarwny - działa moczopędnie i przeciwzapalnie. Wspomaga łagodzenie zmian skórnych i odzyskanie gładkiej skóry;
- Skrzyp polny - wykazuje właściwości przeciwzapalne i przyspieszające gojenie ran. Wspomaga przemianę materii;
- Uczep trójlistkowy - działa ściągająco i przeciwzapalnie. Wykazuje właściwości przyspieszające regenerację i jest wykorzystywany w przypadku trudno gojących się ran;
- Nagietek lekarski - wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze, ma także działanie rozkurczowe oraz moczopędne;
- Korzeń łopianu - ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego wykazuje także właściwości antybakteryjne oraz grzybobójcze;
- Pokrzywa zwyczajna - wykazuje właściwości antybakteryjne. Do tego wspomaga funkcjonowanie wątroby, trzustki czy żołądka, których zaburzona praca może negatywnie wpływać na stan skóry;
- Przywrotnik pospolity - łagodzi skutki starzenia się skóry, wygładza zmarszczki i bruzdy. Roślina pomaga w leczeniu trądziku, zmniejszając rozszerzone pory, a także niwelując związane z trądzikiem przebarwienia.
- Szałwia lekarska - łagodzi stany zapalne skóry. Olejki eteryczne zawarte w szałwii mają właściwości bakteriobójcze
Wszystkie powyższe zioła znajdziecie w "Mieszance Upiększającej" z Zielarni Suwalskiej (której sama używam i polecam!):
https://www.zielarniasuwalska.pl/produkt/mieszanka-upiekszajaca-200-g/
- Rumianek - ma właściwości przeciwzapalne i zmniejszające zaczerwienienie;
- Kopytnik pospolity - przyczynia się do zawężenia naczyń krwionośnych i wyrównania kolorytu skóry;
- Złocień ogrodowy – roślina o działaniu wzmacniającym naczynia krwionośne;
- Zielona herbata - wykazuje działanie antyoksydacyjne i oczyszczające;
- Arnika górska – działa przeciwzapalnie i skutecznie wzmacnia naczynia krwionośne.
Źródła:
Trądzik zwyczajny: patogeneza i leczenie. Konsensus Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego
(https://www.ptderm.pl/dokumenty-do-pobrania/tradzik)
ACNE DIET GUIDE | Dermatologist Approved (ang.)
(https://youtu.be/XunFYHheVO8)
🌿🌿🌿
Komentarze
Prześlij komentarz